Korte historie van traagschuim

Traagschuim werd al ontwikkeld in de jaren zeventig maar heeft pas de consumentenmarkt bereikt aan het begin van de negentiger jaren.
Ik kwam voor het eerst in aanraking met traagschuim door het bedrijf Tempur (1994) en vond het gelijk geweldig! ….en dat vindt ik het nog steeds. Het materiaal is van origine ontwikkeld voor de Space Shuttle door het ruimtevaartinstituut NASA (vandaar de benaming nasaschuim).
Ironisch genoeg is het echter niet in gebruik genomen in de Space Shuttle; het originele traagschuim dat toen nog T-foam heetten bleek kennelijk niet ideaal te werken.
Het bedrijf Tempur zag echter wel mogelijkheden maar dan alleen voor de gezondheidssector. In deze sector veroverde het snel de markt. De meesten patiënten die op dit Tempur traagschuim lagen ervaarden dat ze beter sliepen, minder rugklachten hadden en zich uitgeruster voelden. Hierdoor startte Tempur-Pedic met het leveren aan de consument via (slaap)winkels. Komende vanuit een medische achtergrond was Tempur foam behoorlijk prijzig en dat is het vandaag de dag nog steeds.
In 1995 kwam het patent op het T-Foam vrij, waardoor een aantal fabrikanten begon met het produceren van hun eigen versies van het traagschuim. Nu (Juni-2009) maken vrijwel alle schuimfabrikanten over de hele wereld hun eigen versie van traagschuim.
Het is dus dat vrij logisch dat bijna al deze soorten traagschuimen van elkaar verschillen. Ze verschillen in: veerkracht, ademend vermogen, reactie op temperatuur en in levensduur (kwaliteit).
Zo verwerkt Tempur bijvoorbeeld de weekmakers rechtstreeks in het schuim terwijl er nu ook een aantal fabrikanten zijn die de weekmakers later als een soort coating aan de cellen aanbrengen.
Ik ben bij veel verschillende schuimfabrikanten geweest en heb zelf gezien hoe de productieprocessen werken. Bij de een wordt er met exact dezelfde vochtigheid ,temperatuur en hygiënisch geschuimd (protocollen en ISO9000) terwijl de andere fabrikant de mallen niet eens schoonmaakte (Turkije). Het werd me snel duidelijk dat de verschillen echt enorm zijn. Vooral als het gaat om de temperatuurreactie en de densiteit (celdichtheid), en natuurlijk de prijs.
Zelf heb ik me geconcentreerd op medisch gecertificeerde schuimen van hoge kwaliteit, ik vertel u graag waarom en ik zal proberen uit te leggen waarop u het beste zou kunnen letten om een goed traagschuim matras voor een redelijke prijs te kunnen kopen.