De densiteit (dichtheid) van traagschuim

Wellicht het belangrijkste van goed traagschuim is de juiste densiteit. Densiteit betekent (cel) dichtheid. Bij traagschuim spreken we van kg ’s per kubieke meter(m³). Densiteit vertelt ons niets over de hardheid of zachtheid van het schuim en ook niets over de kwaliteit in tegenstelling tot wat een aantal producenten beweren. Firm, medium of soft kan allemaal uit een densiteit van 50, 60, 70 of 80 KG m³ komen. Densiteit vertelt alleen iets over het gewicht per kubieke meter en de celdichtheid. De celdichtheid is heel belangrijk ivm het ademend vermogen en vocht doorlatend vermogen.  Bij een hoge densiteit neemt de celdichtheid toe; de cellen worden kleiner en het ademend vermogen neemt hierdoor af. Omdat traagschuim zich laat “leeg drukken” is er sowieso al minder ventilatie mogelijk.  Medisch gekwalificeerd traagschuim heeft, zo goed als altijd, een densiteit van 50 KG. Traagschuim dat voor medische doeleinden gebruikt wordt moet namelijk goed ventileren ivm 24 uurs gebruik, anders werk je juist doorliggen in de hand. Alleen als een patiënt gefixeerd moet worden, bijvoorbeeld op een operatietafel of als een patiënt zo min mogelijk moet bewegen, wordt een hoge densiteit van bijvoorbeeld 70Kg/m³ of 80Kg/m³ gebruikt daar het het omdraaien in bed voorkomt. 
Verder is de ventilatie beter bij een 50Kg/m³ densiteit waardoor het koeler en minder vochtig wordt, wat wel aan te raden is in ons toch wel vochtige klimaat.


Traagschuim - afbeelding van verschillende densiteiten van laag (40Kg/m³) naar hoog (80Kg/m³)

40Kg/m³ 50Kg/m³ 70Kg/m³ 80Kg/m³
Densiteit van 40kg/m³ Densiteit van 50 kg/m³ Densiteit van 70kg/m³ Densiteit van 80 kg/m³


In tegenstelling tot polyether of koudschuim is het bij traagschuim niet zo dat een hogere densiteit veel duurder is. Qua prijs maakt het nauwelijks uit omdat bij traagschuim vooral het productie proces kostbaar is. Het productie proces duurt veel langer dan bijvoorbeeld polyether of koudschuim. Een lagere densiteit heeft een iets ruimere marge als het om de slaapkamertemperatuur gaat; zolang men niet in een kamer slaapt die kouder is dan 12 graden of warmer dan 28 graden zal het comfortabel en prettig zacht aanvoelen. Als de slaapkamer kouder is dan 12 graden moet het matras even opwarmen en is het hard/stevig de eerste minuten.

Bij traagschuim is het niet zoals bij polyether, namelijk hoe meer SG's (soortelijk gewicht in kilo's) hoe beter.
Bij koudschuim spreken we van HR (high resilience, hoge veerkracht), waarbij in de regel geldt, net als bij polyether, hoe hoger hoe beter. Een HR 40 is ok, een HR50 koudschuim is goed en een HR 65 of hoger biedt echt veel veerkracht.