Richtlijnen voor de aanschaf van een nieuw matras

 

Welke densiteit is goed om te nemen?

Een hoge densiteit reageert anders dan een lage densiteit. De hoge densiteit schuimen reageren langzamer en bemoeilijkt het omdraaien op het matras. Als de cellen kleiner zijn kan het ook automatisch minder ademen. Lichaam’s warmte kan er ook iets moeilijker doorheen dringen waardoor het langzamer reageert. Voor medische doeleinden wordt bijna nooit voor een hogere densiteit dan 50 kg gekozen omdat het ademend vermogen afneemt als men hoger neemt. Behalve als een patiënt gefixeerd moet worden, bijvoorbeeld op een operatietafel, wordt een hoge densiteit van gebruikt daar het draaien in bed moeilijk maakt.
Er zijn ook redelijk veel nieuwe traagschuimen op de markt met een hoge densiteit (70/85 kg/m³ ). Ik weet zeker dat dit niet hetzelfde comfort biedt als een 50 kg/m³ traagschuim; het ventilerend vermogen (ademend vermogen) is een stuk minder waardoor het sneller warm wordt. In Keulen op de woonbeurs in Duitsland heb ik begin dit jaar (2010) ook al een paar andere matrassen gezien die er zeer goed uitzagen en goed reageren en werken met densiteit van 35 kg/m³.
Kijk niet alleen naar gegoten of niet gegoten maar ook naar de temperatuurgevoeligheid, de densiteit en de leverancier. U kunt er vanuit gaan dat de meeste grote merknamen met de best mogelijke materialen en niet met inferieure kwaliteiten werken. Maar als u een huismerk koopt of een onbekend merk zult u veel vragen moeten stellen zoals waar het schuim vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt wat de densiteit is etc. Natuurlijk zal niet elke leverancier graag zijn of haar fabrieksnaam willen prijsgeven. Dit is ook wel logisch omdat anders iedereen probeert om het rechtstreeks te kopen. Maar vraag dan of uw leverancier een goede en langdurige relatie heeft met zijn of haar fabrikant. Mocht u iets vinden wat wel erg goedkoop is dan is dat een indicatie van een mindere schuim soort en fabrikant.

Hoe dik zou een goed traagschuimmatras moeten zijn?

Een goed traagschuim matras zou minimaal 22 cm dik moeten zijn maar liever nog iets dikker. In principe biedt een dikker matras gewoon meer comfort dan een dunnere variant. Een dikte van 22 of 23cm biedt meer comfort en gaat langer mee, zeker voor zwaardere mensen. 
De laag traagschuim moet minimaal zo’n 7 cm dik zijn maar liever 8 cm of zelfs 9 cm. Bij 4 a 5 cm zult u nauwelijks effect van het traagschuim voelen en er doorheen liggen.
Verder is het belangrijk dat u goed weet hoe het zou moeten werken. Voor het onderschuim is het belangrijk dat er een goede veerkracht (progressieve druk) is en tegelijkertijd toch redelijk soepel is. Dus geen polyether! Het beste hiervoor is koudschuim in een HR55, HR60 of HR65 (High Resillience). Lager dan HR 50 zou u beter kunnen vermijden, omdat dit minder veerkrachtig is.

Wat mag een goed traagschuim matras kosten?

De prijzen voor goede kwaliteit matrassen liggen tussen de €600,- en €1200,- Dit is natuurlijk veel geld maar als u bedenkt dat u er 10 tot 15 jaar mee doet en dat een auto al gauw 10 x zo veel kost valt het eigenlijk nog wel mee. Zeker als je er ook nog bij stil staat dat u er ongeveer 7 a 8 uur per etmaal gebruik van maakt en van uw auto bij lange na niet eens de helft! Het is natuurlijk een raar vergelijk maar in zekere zin wel realistisch. De minder goede en slechte traagschuimmatrassen zijn bijna altijd aan een lage prijs te herkennen (2 voor de prijs van 1 enz.). Een goed traagschuimmatras van bv 22cm (8 cm traagschuim) inclusief een luxe tijk kost minimaal 600 a 700 euro.

Mijn meest ideale matras

Een goed traagschuim matras heeft een rijkelijk gevulde (minimaal.350 gram) en gebiesde afritsbare wasbare tijk. Het matras is minimaal 22 cm dik en heeft een traagschuim laag die minstens 8 cm dik is. De lagen zijn op waterbasis verlijmd met minimaal een HR55 koudschuim van ca. 14 cm dik.

Het is eigenlijk ook belangrijk om te weten wat voor kwalificaties de betreffende schuim soorten hebben en of de fabriek BS en ISO 9001:2000 en NBN en ISO 9001:2000 gekwalificeerd is. Waar komt het bijvoorbeeld vandaan? China, Roemenië, of Duistland? Wie is de fabrikant van het schuim en hoe lang is dit type schuim al op de markt. Testrapporten en vergelijktabellen maken ook veel duidelijk maar zijn eigenlijk vooral voor medische doeleinden belangrijk. Zoals; of het autoclaaf reinigbaar is en cribb 5 (brandvertragend), antibacterieel behandelt, gas, reuk, CFK en latex vrij.
Enfin, het meeste van deze dingen is voor u niet van belang tenzij u zich medisch oriënteert.
Ik hoop dat deze site u een beter beeld heeft gegeven en dat nu u beter weet waar u op kunt letten om een werkelijk goed matras te kopen.

Succes!