Wat is (goed) traagschuim en hoe werkt het?

Door uw uitwendige lichaamstemperatuur zal het materiaal zachter worden. Vooral onder de lichaamsdelen die uitsteken zoals de heupen (en schouders bij zijligging), ontstaat de meeste druk waardoor het materiaal warmer en dus zacht wordt. Daarentegen zal het traagschuim in de lendenen en onderrug  juist meer ondersteuning bieden doordat het materiaal daar koeler en dus harder blijft vanwege het gebrek aan druk. Als het schuim koud is, wordt het dus harder en bij warmte wordt het juist zacht. Goed traagschuim hoort pas bij een temperatuur van 29,5 graden zachter worden en niet eerder .
Deze warmtegevoeligheid bepaald eigenlijk het meeste van het comfort maar ook de densiteit (celdichtheid) is van groot belang.
Een aantal traagschuimen die wij u kunnen demonstreren, reageert niet of nauwelijks op temperatuur; deze schuimen worden alleen maar zacht door druk zonder de gewenste tegendruk te bieden. Het is juist de temperatuurgevoeligheid die zo’n speciaal gevoel van ”versmelten” met het materiaal (comfort) geeft en toch ook nog een ondersteunende werking biedt.
Sommige traagschuimen zoals Tempur-Pedic werken perfect en hebben een smeltpunt van exact 29,5 graden. Echter, de meeste traagschuimen die ik heb uitgeprobeerd, reageren niet of nauwelijks op temperatuur waardoor een deel van het voordeel van het  traagschuimgebruik helaas verloren gaat.
 Medisch gekwalificeerde traagschuimen hebben een perfect smeltpunt. Dat moet ook wel omdat de kwalificatie ‘medisch’ bedoeld is om een optimale drukverdeling van matrassen die voor medische doeleinden worden gebruikt te garanderen. Op medisch gekwalificeerde schuimen kan daarom dus ook makkelijk een lange garantietermijn van wel 10 jaar gegeven worden. Aan ziekenhuizen waar 24 uur per dag gebruik wordt gemaakt van medische matrassen wordt immers al 5 jaar volledige garantie gegeven.
Traagschuim met merknamen zoals Mediactive, medisch matras of Medicomfort hebben slechts het woord ‘medisch’ in hun naam verwerkt maar deze werken NIET met medisch gekwalificeerde schuimen en u zult ze dus ook nooit in een ziekenhuis tegenkomen. Wanneer u zich laat voorlichten kunt u natuurlijk altijd naar de medische kwalificatie vragen.

Nasaschuim - Tempur Schuim - Traagfoam - Traagschuim?

De werkelijke naam van Traagschuim is visco-elastisch polyurethaanschuim. Andere benamingen zijn; nasaschuim, traagfoam, slow motionschuim, memoryfoam, lazyfoam, warmtegevoelig schuim en natuurlijk tempur schuim. Tempur heeft dat marketingtechnisch heel handig gedaan maar het gaat in dit geval echt over een merknaam en geen productnaam. De bedrijfsnaam is Tempur en Tempur verkoopt traagschuim matrassen. Tempur levert overigens wel een goede kwaliteit traagschuim.