Wat is nou het werkelijke verschil van traagschuim ten opzichte van normale schuimen. Bij “normale” schuimsoorten zal het schuim direct terug veren (terugveranderen) naar zijn oorspronkelijke vorm, terwijl traagschuim, zich geheel laat leegblazen en niet de intentie heeft terug te drukken. Een ander uniek gegeven is dat (goed) traagschuim ook op temperatuur reageert. Door uw uitwendige lichaamstemperatuur (29 graden) zal het materiaal zachter worden, vooral op de delen die uitsteken, dus waar meer wrijving is, zal het materiaal nog zachter worden. Op de heupen ontstaat de meeste druk en dus warmte maar in de lendenen en onderrug zal het traagschuim juist meer ondersteuning bieden doordat het materiaal daar koeler en dus harder blijft. Hierdoor laat goed traagschuim op (vooral) uitstekende delen, volledig de druk verdwijnen en maakt het een perfecte (unieke-) mal van uw lichaamsvorm. Dit werkt echter alleen als het smelt punt van het betreffende traagschuim 29/29,5 graden is.
Goed traagschuim moet bij een temperatuur van 29,5 graden zachter worden. Uw uitwendige lichaamstemperatuur is 28/29 graden maar het beste smelt punt ligt rond de 29,5 graden. Vooral daar waar u meer druk uitoefent, schouders en heupen, zal het traagschuim nog iets warmer worden en daardoor zachter worden. Daar waar minder druk uitgeoefend wordt (in de lendenen en onderrug) zal het traagschuim steviger blijven en een juist een dragend vermogen geven. Goed traagschuim is dus temperatuur gevoelig. Als het schuim koud is, is het harder (viscose) en bij warmte wordt het juist zacht (meer elastisch). Eigenlijk kan je traagschuim ook warmtegevoelig schuim noemen.
Deze warmtegevoeligheid bepaald eigenlijk het meeste van het comfort, dit bepaalt namelijk of het schuim wel of niet blijft tegendrukken. Daarom is het smelt punt van net iets boven uitwendige lichaams temperatuur heel belangrijk. Dit maakt hoe goed de mal "vorming" plaatsvindt. De mate waarin deze temperatuurreactie plaats vindt heeft met het zogenaamde smelt punt van het schuim te maken.
Een aantal traagschuimen die ik heb gezien reageren niet of nauwelijks op temperatuur, het schuim word alleen maar zacht zonder tegendruk te geven. Ook wel prettig maar niet de bedoeling. Het is juist deze temperatuurgevoeligheid die zo’n speciaal gevoel van ”versmelten” met het materiaal geeft en toch ook nog een ondersteunede werking heeft. Daarom is het smelt punt van 29,5 graden ( uitwendige lichaamstemperatuur) zo belangrijk. hierdoor laat het op, vooral uitstekende delen, volledig de druk verdwijnen.
Sommige traagschuimen zoals Tempur-Pedic werken perfect en hebben een smelt punt van exact 29,5 graden maar de meeste die ik heb gezien werken niet optimaal waardoor het voordeel van het gebruik van traagschuim verloren gaat.
De werkelijke naam van Traagschuim is visco-elastisch polyurethaanschuim. Andere benamingen zijn; nasaschuim, traagfoam, slow motionschuim, memoryfoam, lazyfoam, warmtegevoelig schuim en natuurlijk tempur schuim. Tempur heeft dat marketingtechnisch heel handig gedaan maar het gaat in dit geval echt over een merknaam en geen productnaam. De bedrijfsnaam (merknaam) is Tempur maar ze verkopen traagschuim. De meeste soorten traagschuim zijn slechter dan Tempur maar er zijn er ook die ik beter vind.