Koudschuim

Koudschuim is een veerkrachtig en comfortabel schuim dat geweldige eigenschappen biedt voor matrassen. Het heeft een open-celstructuur waardoor het goed kan ventileren en redelijk koel blijft. Daarnaast is koudschuim bijzonder veerkrachtig (mits het een hoge HR heeft) en biedt het een enorm draagvermogen en dus veel ondersteuning. Doordat het schuim een open-celstructuur heeft kan er geen kuilvorming in ontstaan. Maar let op, er zijn wel enorme kwaliteitsverschillen kwaliteitsverschillen tussen koudschuimen!

De echte benaming van koudschuim is HR schuim (High Resilience schuim) of High Density foam maar het wordt meestal aangeduid met HR of gewoon koudschuim genoemd. Koudschuim heeft van nature een onregelmatige grillige (open) celstructuur waardoor nooit alle cellen dichtgedrukt kunnen worden en er dus altijd ventilatie door het schuim kan gaan en vocht zeer goed afgevoerd kan worden.

Schadelijke stoffen koudschuim

Schadelijke stoffen koudschuim

Koudschuim bevat geen schadelijke stoffen, is antiallergeen en heeft een bijzonder hoge huidvriendelijkheid waardoor het veel gebruikt word door mensen met allergie-problemen. Vanwege de hygiëne wordt er in zo goed als alle ziekenhuizen met koudschuim gewerkt. Verder biedt koudschuim een hoog comfort gekoppeld aan een lange levensduur. In combinatie met een laag traagschuim maakt u er helemaal een heerlijk matras van.

Duurzaamheid koudschuim

Duurzaamheid van koudschuim

Het beste koudschuim is in HR 50, 55, 60 of 65 (HR = High Resilience). Lager dan 45HR zou u beter kunnen vermijden, omdat dit niet zo veerkrachtig is. Verder is koudschuim heel soepel en elastisch waardoor dit in matras vorm altijd op een verstelbare bodem kan worden gebruikt.

Koudschuim beste drager voor traagschuim

Koudschuim gaat lang mee en heeft een hoog verend en corrigerend vermogen waardoor dit materiaal uitstekend werkt als onderkant (drager) voor een traagschuim matras. Daarnaast is de tegendruk helemaal egaal (van zijde tot zijde) wat ook bijdraagt aan meer ligcomfort en het mogelijk maakt op de rand van het matras te liggen zonder dat u er vanaf rolt, in tegenstelling tot veel pocketveer dragers.

Koudschuim is de ideale drager voor traagschuim

Koudschuim is op dit moment het enige materiaal dat voor ziekenhuismatrassen wordt aangeschaft, al dan niet met een laag traagschuim, in verband met de antidecubitus-werking.

Kwaliteitsverschillen in koudschuim

Koudschuim heeft in de regel perfecte eigenschappen om matrassen van te maken. Echter zijn de kwaliteitsverschillen erg groot en is er behalve A-keuze ook B-keuze en zelfs C-keuze op de markt. De kwaliteitsverschillen uiten zich in aanzienlijke comfort verschillen, prijs verschillen en de levensduur.

Er zijn vier kwaliteitsverschillen die direct invloed hebben op het comfort, levensduur en de prijsverschillen: Medische kwaliteit, A keuze koudschuim, B keuze koudschuim en zelfs afgekeurd C keuze koudschuim welke eigenlijk versnippert zou moeten worden (voor kussens) maar helaas ook verwerkt wordt in matrassen. De kwaliteitsverschillen zijn voel- en meetbaar en hebben direct effect op het comfort, de houding (ergonomie) en de levensduur.

Slecht koudschuim

Vooral de laatste paar jaar zie ik veel slecht koudschuim op de markt komen. Vaak komt dit koudschuim uit China waardoor het ook nog eens dubieus is wat er allemaal in het schuim zit. In China is totaal geen controle op schuim producenten dus ze kunnen erin doen wat ze maar willen. Maar ook uit Duitsland komt nu veel B keuze koudschuim naar Nederland. Ik denk dat dit alles te maken heeft met de crisis. Elke euro is nu immers meegenomen.

Slecht koudschuim gemaakt in China

Ik maak me zorgen over deze ontwikkeling want straks hebben consumenten wellicht geen vertrouwen meer in het product koudschuim omdat er met de tijd veel negatieve verhalen over koudschuim de ronde zullen gaan doen. Natuurlijk zijn deze koudschuimen prijstechnisch zeer aantrekkelijk, zeg maar gerust zeer goedkoop, maar wat er precies inzit, is niet duidelijk met alle gevolgen van dien. Dit is natuurlijk een heel kwalijke ontwikkeling. Er zijn mij al gevallen bekend van mensen met traanogen, hoofdpijnen en jeukklachten van hun nieuwe matras.

Dit kunt u gemakkelijk ondervangen door te informeren of het koudschuim Certipur gecertificeerd is. Daarnaast is een medisch gekwalificeerd koudschuim ook LGA getest, Medizin getested en heeft het een Öko-tex normering. Als al deze testen op het koudschuim matras zijn uitgevoerd weet u 100% zeker dat u een A-keuze of zelfs een medisch gekwalificeerd koudschuim matras koopt.

Medische kwaliteit koudschuimen

Medische kwaliteit koudschuim is de beste kwaliteit die er te krijgen is. Het is de best mogelijke kwaliteit koudschuim en heeft alle mogelijke certificeringen zoals LGA, Certipur, HygCen en Medisch getest. Medisch gekwalificeerd koudschuim heeft een gegarandeerd goed ventilerend vermogen en biedt een absoluut egale tegendruk. Dit schuim blijft koel (ook bij 24 uur gebruik in een ziekenhuis) en heeft de langste levensduur.

Het schuim is hygiënisch en kan autoclaaf gereinigd worden. Het is wel zo dat er meerdere zaken voor een consument niet van belang zijn zoals dat medische gekwalificeerd koudschuim autoclaaf reinig-baar is (wasstraat in een ziekenhuis waar matrassen boven de 100 graden worden gereinigd) en dit zal een consument nooit doen. Medisch gekwalificeerd koudschuim wordt zelden aan de particulier (consumenten) aangeboden maar meestal direct aan ziekenhuizen geleverd.

A keuze koudschuim

Een absoluut goede kwaliteit koudschuim is koudschuim A keuze. Dit koudschuim heeft bijna alle certificeringen en een minimale tolerantie waarde. A keuze koudschuim biedt een goed ventilerend vermogen en egale tegendruk. De tolerantie waarde is minimaal waardoor u gegarandeerd bent van een egale hardheid en tegendruk. Kwalitatief is A keuze koudschuim perfect en biedt vele jaren een goede veerkracht waarbij geen kuilvorming optreed.

B keuze koudschuim

B keuze koudschuim is geen goed koudschuim. Dit koudschuim is afgekeurd schuim voor het maken van matrassen. Dit komt omdat de cel stuctuur niet evenredig is en er op sommige plaatsen meer en grotere luchtbelletjes zitten waardoor het schuim geen egale tegendruk en geen egale hardheid biedt. Dit maakt B-keuze koudschuim eigenlijk niet geschikt om matrassen van te maken. Deze ongelijke druk heeft grote invloed op het comfort en het ventilerend vermogen daarnaast zal er met de tijd vrijwel zeker ook kuilvorming ontstaan. B keuze koudschuim is aan de prijs te herkennen en wordt in de regel ver onder de “normale” prijzen aangeboden… soms wel 50% goedkoper. Twee voor de prijs van één is een actie die ik vaak tegenkom met dit schuim.

C keuze koudschuim

C keuze koudschuim is een koudschuim dat afgekeurd maar toch verwerkt wordt in matrassen. C keuze koudschuim behoord versnipperd te worden en gebruikt te worden voor kussenvullingen. Helaas wordt C keuze koudschuim regelmatig opgekocht en verwerkt in matrassen. Mij wordt dit ook regelmatig aangeboden en meestal zijn het ook nog eens de mindere kwaliteit schuim bedrijven welke dit aanbieden. Als je nagaat dat bij deze mindere fabrikanten de A-keuze al niet al te best is kun je wel nagaan hoe deze C keuze koudschuim is.

Buiten het feit dat C keuze koudschuim een beduidend minder lig comfort biedt is de kans op slaapproblemen vele malen groter is dan bij een A kwaliteit koudschuim. Ook gaat het zeker ,binnen afzienbare tijd, kuilvorming vertonen. De prijzen voor dit afgekeurde koudschuim liggen meestal 70% onder de normale verkoop prijzen.

Koudschuim en ziekenhuizen

Zo goed als elk ziekenhuis heeft koudschuim matrassen. Maar waarom hebben bijna alle ziekenhuizen koudschuim matrassen? Ten eerste kan koudschuim grote gewichtsverschillen aan en gaat het lang mee zonder kans op kuilvorming. Koudschuim matrassen zijn ook volledig antiallergeen en waarschijnlijk is dit de hoofdreden dat koudschuim tegenwoordig in zo goed als alle ziekenhuizen als matrassen gebruikt wordt.

Koudschuim van medische kwaliteit in ziekenhuizen

Lees meer over koudschuim op koudschuim.info

© Copyright 2001 - 2023 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English