Opbouw traagschuim matras

Kern van een traagschuim matrasEen traagschuim matras bestaat altijd uit meerdere lagen waarvan de traagschuimlaag bovenop ligt.

Traagschuim werkt vooral malvormend en drukverlagend en geeft dus nauwelijks ondersteuning. Het past zich aan en zorgt ervoor dat er minder druk op het lichaam ontstaat. De onderlaag, in vaktermen “drager” genoemd, is van groot belang. De drager van het matras dient te zorgen voor een goede opwaartse druk zodat het traagschuim overal goed aansluit op de contouren van uw lichaam en de drager het ondersteunde werk kan doen.

De drager moet dus veel opwaartse druk geven. Het meest ideaal is het als de drager progressieve druk biedt.

Er zijn 4 mogelijkheden die als drager van een traagschuim matras kunnen dienen: polyether, latex, koudschuim of pocketvering.

Polyether

Polyether is helemaal niet aan te raden. Het is niet veerkrachtig en krijgt snel kuil vorming door de gesloten cel structuur.

Lees verder: Polyether

Latex

Latex is rubber en rubber ventileert niet waardoor het ook geen vocht doorlaat. Met een goede matrastijk hoeft dit geen probleem te zijn maar daarbij is latex ook nog iets warmer en aangezien traagschuim het al wat warmer maakt is deze combinatie niet echt aan te raden.

Lees verder: Latex

Pocketvering

Pocket veren in combinatie met traagschuim kan maar heeft wel een aantal nadelen. U verliest ruimte door de schuimrubber omlijsting die bijna altijd iets zachter of juist harder is dan het middendeel en bij traagschuim is dit extra voelbaar. Een pocket matras dient regelmatig gekeerd te worden om kuilvorming tegen te gaan. Dit betekent dat er aan 2 zijden traagschuim geplaatst moet worden. Pocketvering matrassen zijn veel minder hygiënisch, u zult daarom ook nooit een pocketmatras in een ziekenhuis aantreffen. Ook is ijzer (staal) niet aan te raden in een matras vanwege het magnetische veld. Daarnaast creëren de metalen veren, die verpakt zitten in synthetische zakjes (pockets) staticiteit. De veren raken op den duur statisch door de schuring én laden zich, zoals elk staal, op door de omringende elektrische straling van elektra in uw slaapkamer (wekkerradio, DECT telefoon, nachtlamp etc.)..

Opbouw van een traagschuim matras

Lees verder: Pocketvering

Koudschuim drager

Koudschuim werkt absoluut het beste als drager voor een traagschuim matras. Het biedt veel veerkracht en ondersteuning. Daarnaast heeft koudschuim een open celstructuur waardoor er geen kuilvorming ontstaat (u hoeft het matras dus nooit meer om te keren!). Ook is het ademend vermogen groot. Wellicht een indicatie van wat het beste zou kunnen werken om als drager te gebruiken is het feit dat er medisch uitsluitend met koudschuim gewerkt wordt. Koudschuim is hygiënisch, zeer veerkrachtig, goed ventilerend en biedt een hoge progressieve tegendruk.

Lees verder: Koudschuim

 

© Copyright 2001 - 2024 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English