Matras op proef: proeftijd

Misschien wel een van de belangrijkste dingen is een proeftijd. Het komt regelmatig voor dat mensen teleurgesteld zijn omdat het nieuwe matras niet bevalt ondanks het nauwkeurig uitzoeken. Vaak is het op te lossen omdat het te zacht of te hard blijkt te zijn maar soms vinden mensen het bijvoorbeeld toch niet verend genoeg (traagschuim is vrij “dof”) of gewoon niet lekker liggen. Dit merk je echter vaak pas als je erop geslapen hebt. Als dan blijkt dat je het net even harder of juist zachter zou willen dan zit je goed als je een proeftijd hebt.

Maar hoe zit de proeftijd in elkaar? Krijgt u 100% uw geld terug? Of is het een omruil garantie?

Voor meerdere mensen bleek dat de proeftijd heel anders in elkaar zat dan ze dachten. Bijvoorbeeld dat het alleen maar omgeruild kan worden, dus dat je nog steeds aan dat merk blijft vastzitten of dat u uw geld alleen weer bij de betreffende leverancier moet uitgeven (dus d.m.v. een tegoedbon). Ik vind dan ook dat het product terug zou moeten kunnen en dat u uw geld gewoon 100% retour zou moeten krijgen als het niets voor u blijkt te zijn.

Proeftijd is noodzakelijk op een nieuw matras

Verder is het ook belangrijk dat u even de tijd heeft om het uit te proberen. Hiervoor heeft u in mijn ogen minimaal 3 a 4 weken voor nodig. Het is belangrijk dat u het even de kans geeft want u krijgt vrijwel zeker te maken met een zogenaamde houdingcorrectie waardoor u in het begin hier en daar juist last van spieren kunt krijgen. Dit is bijna altijd zo op een nieuwe matras, maar gaat na ongeveer 3 a 4 weken weer over als uw houding op de matras goed is. De meest ideale duur van een proeftijd is minimaal 3 weken.

14 dagen proefslapen is te kort

30 dagen proeftijd ideaal

Steeds meer winkels bieden de mogelijkheid om matrassen thuis uit te proberen. wat ik een geweldige tendens vind. Het is echter belangrijk om goed op te letten hoe lang u de tijd krijgt om een matras thuis uit te proberen.

De proeftijd is de periode waarin u kunt beoordelen hoe het nieuwe matras ligt, en nog belangrijker; hoe u 's ochtends wakker wordt. In deze periode zal u en uw lichaam moeten wennen aan de nieuwe matras. Dit kan in het begin rugklachten veroorzaken omdat u uw oude matras nog gewend bent. Het is zelfs zo dat u de eerste paar dagen prima op uw nieuwe matras kunt slapen omdat het lichaam de oude houding nog vast houd. Na een paar dagen gaat uw lichaam mee in het nieuwe matras waardoor dan pas de houdingcorrectie toetreed.

Deze "gewenningsperiode" heet een houdingcorrectie. Niet voor iedereen geldt dat deze periode klachten veroorzaakt maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden. Deze houdingcorrectie duurt over het algemeen 15 á 20 dagen. Pas daarna gaat u merken hoe goed het matras voor u werkt en hoe u er op wakker wordt 's ochtends.
Kies hierom voor een proeftijd van minimaal 20 dagen.

Wat gebeurd er met de matrassen die terugegeven zijn aan de leverancier?

Het is verstandig om bij leveranciers en winkels die matrassen op proef geven na te vragen wat er met de retour gekomen matrassen gebeurd. Bij sommige leveranciers verdwijnen de retour gekomen matrassen gewoon als sneeuw voor de zon?! Ook zijn er leveranciers die vertellen dat de gebruikte matrassen vernietigd worden of via een outlet store verkocht worden. Vraag dan toch even na welke outlet store want er is bij mij geen enkele winkel in Nederland bekend die puur tweedehands matrassen verkoopt. Ik heb ook al het verhaal te horen gekregen dat de gebruikte matrassen naar derde wereldlanden gestuurd worden. Oftewel de leverancier of winkel neemt het verlies van de matrassen op zich en betaald ook nog eens verzendkosten om de matrassen te verschepen. Dit lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

Indien het voor u onbekend is wat er precies met de retour gekomen matrassen gebeurd loopt u een zeer grote kans dat u een gebruikt matras in huis haalt maar wel voor een nieuwe betaald.

Beloftes en leveringen kunnen verschillen

Het is niet mijn bedoeling om met modder te gooien maar ik vind wel dat u moet weten dat beloftes en leveringen kunnen verschillen. In onze RHF fabriek hebben we ter vergelijking vele traagschuim matrassen van collega-fabrikanten. Dit om voor ons te kijken hoe en wat er zoal gemaakt wordt en voor onze klanten om vergelijkingsmateriaal in huis te hebben. Hierdoor kwamen we er achter dat er bij, in elk geval 2 leveranciers, niet geleverd wordt wat er beloofd is! Zowel op het label als op xxxxx website staat dat het om koudschuim HR45 zou gaan, terwijl er polyether geleverd wordt. Polyether is ongeveer 9x goedkoper (!) dan koudschuim en komt niet in de buurt van koudschuim qua verend en ademend vermogen!

U moet volledig tevreden zijn met uw matras tijdens de proeftijd

Sommige winkels en leveranciers bieden de mogelijkheid om de matrassen maar liefst 90 dagen uit te kunnen proberen maar noemen dit een omruil garantie. U kunt dan alleen maar omruilen. Ook worden er traagschuim matrassen 2 weken (14 dagen) op proef gegeven maar tekent u bij ontvangst voor een automatische overschrijving die na 8 dagen wordt afgeschreven. Als u dan niet binnen 8 dagen heeft aangegeven of u tevreden bent kunt u niet meer terug.

Soms is een proeftijd is alleen op enkele modellen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan Ikea. U mag het matras niet uit de originele verpakking halen anders wordt deze niet teruggenomen én het mag niet gebruikt zijn!? Zo kan een proeftijd soms dus zeer misleidend zijn!
De meest ideale duur van een proeftijd is in mijn optiek 30 dagen en dan natuurlijk volledig gratis.

Ook kwamen wij een zogenaamd in Nederland geproduceerd matras tegen dat toch echt uit Turkije komt en producenten die eigenlijk niets zelf produceren maar alleen matrassen verkopen. Ga op uw gevoel af en let goed op, ook in de matrassen wereld zitten helaas boefjes.

Met deze informatie site probeer ik alle vragen die rond traagschuim matrassen zouden kunnen leven te beantwoorden. Ik deel met u mijn kennis over traagschuim en ben zo objectief mogelijk, al heb ik natuurlijk wel mijn eigen voorkeuren. Succes!

 

© Copyright 2001 - 2023 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English