Latex

De grondstof voor latex komt van de "Hevea Brasiliensis" boom of te wel de rubberboom die in Azië groeit. Latex is van nature veerkrachtig (elastisch), rekbaar en flexibel en heeft een hoog corrigerend vermogen. Ideaal voor het maken van matrassen zou je zo zeggen. Toch zitten er wat haken en ogen aan latex. Latex is bijvoorbeeld behoorlijk warm omdat het niet goed ventileert en neemt ook geen vocht op, het is en blijft rubber. Dit met uitzondering van Talalay latex.

Latex drager bij een traagschuim matras

Er zijn twee soorten latex: het traditionele latex en Talalay latex.

Gewoon latex heeft een gesloten celstructuur waardoor het niet zo goed ventileert en al snel vrij warm wordt. Talalay latex heeft juist een opencelstructuur (evenals koudschuim) en heeft een goed ventilerend vermogen.

Latex en het milieu

Ondanks dat latex een natuurproduct is blijkt het niet best voor het milieu. Het transport van Azië naar Europa is bijzonder vervuilend voor onze zeeën en luchtkwaliteit en kost enorm veel brandstof. Daarnaast is er voor het verwerkingsproces heel veel hitte nodig en wordt bij Talalay latex het eindproduct ook nog eens ingevroren tot minus 30 graden. Als met al kost het zeer veel energie om van latex melk een matras te maken en dit alles is absoluut zeer milieu belastend.

latex rubber wordt in een mal gegoten

 

© Copyright 2001 - 2023 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English