Traagschuim en ventilatie

De densiteit van traagschuim bepaalt mede de ventilatieIn 1996 ben ik, als eerste in Nederland, matrassen op proef gaan geven. Door het op proef geven van matrassen werd mij al snel duidelijk dat traagschuim-matrassen (toen meestal Tempur) het minst retour kwamen en dus kennelijk het beste bevielen. Het enige probleem was (en is) de ventilatie bij traagschuim-matrassen want ze bleken vaak te warm te zijn.

Met deze wetenschap ben ik in 1997 begonnen met het maken van ventilerende traagschuim matrassen in mijn eigen fabriek (RHF) te Scheveningen. In samenwerking met Eupen kabelwerken (schuimfabriek in België) zijn we begonnen met de ontwikkeling van ventilerend traagschuim.

De meeste soorten traagschuim hebben een matige tot slechte ventilatie. Goed ventilerend traagschuim zorgt voor een betere vochtverdamping. Als je dus relatief veel transpireert, dien je hier goed op letten want er is niets zo vervelend als een klam en vochtig bed.

Niet alleen de dichtheid (densiteit) heeft invloed op de ventilatie maar ook het soort traagschuim. De meeste fabrikanten houden hier nauwelijks rekening mee en kijken puur naar het traagschuim-effect en ventilatie komt op de tweede plaats als er al überhaupt rekening mee gehouden wordt.

Goed ventilerend traagschuim matras
Het eerste ventilerende traagschuim matras dat wij zijn gaan maken is het Premium Support traagschuim matras. Deze maken wij nog steeds met veel succes.

Waarom ventilerend traagschuim?

TraagschuimVentilerend traagschuim biedt een koeler, prettiger en droger slaapklimaat. Naast ondersteuning zijn dit de belangrijkste eigenschappen van een heerlijk bed en een goede nachtrust.
Het is dus heel belangrijk dat de gebruikte materialen goed ventileren en daardoor vocht kunnen verdampen en dat het niet te warm wordt.

Door een te warm of vochtig en klam bed zal de slaper onrustig slapen.

Ventilerend vermogen van traagschuim en verlijming

Niet alleen het ventilerend vermogen van traagschuim is van belang maar ook hoe en waarmee het verlijmd is. Met synthetische lijmen smeer je de celstructuur dicht en dit belemmert het ventilerend - en vochtdoorlatend vermogen. Daarnaast is de manier waarop het verlijmd is ook nog van invloed op het ventilerend vermogen. Als de lijm erop gesprayd wordt, is er minder lijm nodig ten opzichte van het rollen van lijm.

Beide zaken hebben invloed op zowel de warmte van het matras en het vocht-doorlatend vermogen.

Ventilerend traagschuim versus niet ventilerend traagschuim

Gesloten celstructuur traagschuim Open celstructuur traagschuim

Het comfortverschil tussen goed ventilerend traagschuim en slecht ventilerend traagschuim is groot. Goede ventilatie heeft niet alleen invloed op het comfort maar ook op of het matras vochtig en klam aanvoelt. Als het traagschuim goed ventileert, blijft het koeler in bed en is er een betere vochtverdamping waardoor het bed ook droger blijft.

Daarnaast heb je bij een goed ventilerend matras over het algemeen ook minder last van huisstofmijt omdat het bedklimaat minder vochtig blijft, wat een voordeel kan zijn voor mensen met allergieklachten.

© Copyright 2001 - 2024 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English