Traagschuim matrassen zelf testen

Matrassen test

Er zijn diverse mogelijkheden om traagschuim matrassen te testen. Door met de mond op het schuim te blazen kan men zelf testen of het schuim op temperatuur reageert door zacht te worden. Om het nog lastiger te maken is er ook traagschuim dat juist heel erg op temperatuur reageert door heel hard te worden bij koude. Uiteraard mist het matras op zo,n moment comfort hoewel het schuim snel (binnen 1 minuut) zachter zal worden. De densiteit (gewicht per m³) vertelt meer over het ademend vermogen en eventuele warmte. Een hoge (60kg/m³+) densiteit is warmer en laat minder goed vocht door. Bij een zwaarder schuim neemt de cel dichtheid toe en het ademend vermogen af.

Matrassentest

De verlijming

Voor de gezondheidssector is het van extra belang dat de matrassen goed ventileren (ademen) en dus niet vochtig en klam worden bij 24 uur gebruik. De verlijming maakt wat de temperatuur betreft veel uit. Er zijn 3 manieren van verlijmen; hot melting dmv hars, op waterbasis lijm en met synthetische lijm.
Het voordeel van lijmen op waterbasis ten opzichte van synthetische lijm is dat waterbasislijm zich alleen hecht aan de celranden. Hierdoor smeer je de open celstructuur niet dicht en blijft er dus een goede verademing tussen de 2 schuimsoorten. Een nadeel voor de fabrikant van het waterbasis verlijmen is dat er een veel langere droogtijd is namelijk 24 uur ( synthetische lijm is in 2 minuten droog en waarna het product direct verpakt en geleverd kan worden.) Waterbasis lijm is uiteraard ook veel beter voor het milieu.

Goede verlijming van 2 lagen schuimSlechte verlijming

De tijk / cover van een matras

Ook de matras tijk is een heel belangrijk onderdeel van een matras, maar vooral voor een traagschuim matras. Als het goed is zorgt de tijk (cover)voor een goede vochtopname, temperatuur en ventilatie tussen u en het schuim. Een wat dikker gewatteerde verdient de voorkeur. Een flink gewatteerde tijk (bv 400 gram per m2) werkt beter omdat hierdoor de ruimte tussen u en het schuim groter is en er lucht circulatie kan plaats vinden. De materie die het best isoleert is droge lucht. Materialen die veel lucht bevatten zijn dus uiterst geschikt en dus optimaal voor deze taak.

SilverLine Microcare tijk / Virussen en bacteriën:

Virussen en bacteriën zijn ziekte verwekkers. Dat weet iedereen. Wil je bijvoorbeeld voedsel lang bewaren? Verhit het dan even, en het bederfd veel minder snel. Dat klinkt nu logisch maar had je dit anderhalve eeuw geleden aan iemand verteld, dan was je hard uitgelachen. Niemand wist toen dat de meeste ziekten door micro-organismen worden veroorzaakt. Wel wist men toen de effecten van zilver om bijvoorbeeld melk niet te laten bederven of wonden niet te laten ontsteken. Men deed toen (als men zilver had) een zilveren munt in melk. Daarnaast ontlaadt het statische elektriciteit, wat een goede nachtrust bevordert. Het anti bacteriële effect gebeurt in elk soort zilver en dit vermogen wordt niet verkleind door de stof te wassen en werkt het permanent! De SilverLine tijk is een matras tijk waarin Japanse hightech zilvergaren is verwerkt.

Silverline microcare tijk

Gebiesd of niet gebiesd en waar de rits te plaatsen.

Als de matras een bies aan de boven en onderzijde van het matras heeft zal het matras gedurende zijn levensduur vierkanter blijven. Ook heb je door het gebruik van een bies minder “last” van een de bekende spleet in het midden tussen 2 matrassen. De rits kan het beste aan de bovenzijde of onderzijde van het matras geplaatst worden in plaatst van in het midden van de zijkant daar het matras anders snel rond zal trekken aan de bovenzijden. Dit resulteert in een ronde bovenzijde waardoor er ruimte verlies optreed. U zult hierdoor namelijk meer van de randen af moeten gaan liggen anders voel je dit en heb je het gevoel van het matras af te rollen.

Zones in traagschuim matrassen.

Zones in traagschuim matrassen zijn totaal overbodig. De maker gelooft dan kennelijk niet in de werking van het traagschuim, of nog erger, begrijpt de werking niet. Zones werken namelijk min of meer tegen het principe van traagschuim in. Traagschuim maakt eigenlijk zones per vierkante cm. daar waar u meer druk uitoefent (schouders en heupen) zal het traagschuim zachter worden, en daar waar u dit niet doet zal het traagschuim steviger blijven. Bij de schouders en heupen creëert u meer warmte door de verhoogde druk en wrijving waardoor het materiaal daar het zachtst word. In de lendenen en onderrug zal het steviger blijven omdat u daar minder druk op het traagschuim uitoefent waardoor het juist daar steviger blijft en een dragend vermogen creëert. Op het moment dat men zones in de drager maakt gaat dit effect verloren doordat het hier kunstmatig harder of zachter wordt gemaakt en eigenlijk tegen het principe van het traagschuim in gaat werken. Dus nog buiten het feit dat de zones naadloos op uw lichaam zouden moeten aansluiten (dus precies op "goede" plaatsen moeten zitten) is dit voor een goed traagschuimmatras overbodig en werkt het minder goed dan een ruime laag traagschuim die per vierkante cm op UW lichaam reageert.

Matrassentest Consumentenbond

Matrassentest Consumentenbond 2004

"Bizarre uitslag van test op het gebied van matrassen."
Sinds de Consumentenbond de matras "Voyager" heeft beoordeeld heb ik geen vertrouwen meer in de consumentenbond en haar testmethode. Ik ben echt geschrokken waar deze testrapporten op gebaseerd zijn:

Isolatie?! (een matras hoort juist te ventileren)
Hanteerbaarheid
Geur?!
Gewicht. (een zwaar of licht matras zegt natuurlijk niets over de kwaliteit.)

De Voyager is een matras zoals je hem in mijn ogen juist niet moet maken. Zo wordt er als drager polyether SG30 gebruikt wat niet duurzaam en veerkrachtig genoeg is. Een SG30 is geschikt voor een kindermatrasje!?
Ook het beoogde effect van de 4 cm traagschuimlaag is minimaal, kerndikte van 15 cm is ook minimaal en dan ook nog bij het gebruik van polyether SG30 (…niet geschikt voor iemand van boven 80 kg!?). Hoe is het mogelijk? Niemand uit de schuim en matrassenwereld die ik hierover gesproken heb begrijpt het. Dat de consumentenbond deze matras heeft uitgeroepen tot beste keus is dan ook absoluut vreemd te noemen!

Maar goed, aan de andere kant is het ook wel duidelijk te zien aan de garantie (3 jaar) dat de matras niet veel bijzonders kan zijn.

Verder heeft de consumenten bond nogal wat vage informatie met betrekking tot traagschuim gegeven;

Zo zou traagschuim slecht ademen?

Traagschuim werd de laatste 15 jaar vooral medisch gebruikt tegen decubitus (doorliggen). Bij doorliggen is het juist belangrijk dat het matras goed ademt. Traagschuim wordt medisch juist gebruikt vanwege haar goed ademende vermogen en natuurlijk de perfecte gewichtsverdeling. In ziekenhuizen wordt altijd met een zogenaamde I.C. cover gewerkt. De I.C cover (incontinetie matras tijk) laat geen vocht door maar wel degelijk lucht. Alleen gegoten schuimen hebben een slecht ademend vermogen maar geschuimd traagschuim laat goed lucht door. Maar ja, wellicht waren dat die goedkope matrassen die getest zijn.

Er zouden gassen uit synthetische schuimen komen?

Traagschuim dat uit landen komt waar de normen veel lager liggen dan in Nederland kunnen inderdaad vage stoffen bevatten. Dit geldt niet alleen voor traagschuim maar voor elk type schuim om maar te zwijgen over latex wat allemaal uit Azië komt. Ik zelf gebruik uitsluitend medisch gecertificeerde schuimen van fabrikanten die ook nog eens ISO gekwalificeerd zijn. Met name de iso kwalificatie is belangrijk vanwege de kwaliteit en continuïteit (hard en zachtheid).

Traagschuim zou erg warm zijn?

Goed traagschuim heeft een opencel waardoor het ademt. Vooral gesloten cellen in schuim houden warmte vast. Daardoor is latex (natuurrubber) veel warmer.Wel is het zo dat traagschuim meer omsluit waardoor het iets meer lichaamswarmte vasthoud dan een gemiddeld matras. Traagschuim is in ieder geval niet warmer dan polyether en zeker koeler dan de meeste latex soorten. In principe heeft de warmte direct met de densiteit te maken. Hoe hoger de densiteit hoe hoger de dichtheid (dichtheid van de cellen) en dus de warmer.

Van traagschuim zegt men dat het warm is

Traagschuim onbeslaapbaar in een koude slaapkamer?

In een koude slaapkamer zal het traagschuim langzamer reageren. Dat is alles. Wel is het zo dat het comfortabeler is om een dikke cover op de matras te gebruiken omdat de eerste aanraking dan ook al zacht en comfortabel is. Ook hier speelt densiteit en rol. Bij een hoge densiteit is het materiaal compacter (cellen kleiner). Lichaams warmte dringt hierdoor langzamer door het schuim waardoor dit, als het koud is, langer hard en oncomfortabel blijft.

© Copyright 2001 - 2023 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English