Matrassentest Consumentenbond dubieus

Consumentenbond matrassentest

Elk jaar test de consumentenbond matrassen en publiceert dan de matras test resultaten. Voorheen, tot 2003, werd dit uitbesteed aan TNO, maar sinds 2004 wordt het testen van matrassen door de Consumentenbond zelf gedaan. De testmethodes van de Consumentenbond wijken enorm af van de matrassentest die TNO uitvoerde en zodoende zijn de uitslagen ook verwarrend en vreemd. Zo wordt er bijvoorbeeld op gewicht, hanteerbaarheid, geur en, wonderlijk genoeg, op isolatie getest.

Het begint eigenlijk al met het testen van het gewicht van een matras. Hoe minder een matras weegt hoe méér punten het betreffende matras van de consumentenbond krijgt (!). Maar, bij de meeste matrassen is het zo dat hoe zwaarder het matras weegt hoe beter de kwaliteit is. Daarnaast biedt een dikker matras meer comfort en is de levensduur langer. Maar een dikker matras is automatisch ook zwaarder en krijgt dus minder punten(?). Op zich zou dit niet zo erg zijn zij het niet dat de consumentenbond het gewicht van een matras net zo zwaar beoordeeld als het comfort!

Om het nog gekker te maken wordt de hanteerbaarheid van een matras (of er handgrepen aan zitten) ook net zo zwaar beoordeeld als het comfort!

Maar het gewicht van een matras en de hanteerbaarheid zijn nietszeggend over de kwaliteit, het comfort of de levensduur. Als er op zulke nietszeggende eigenschappen getest wordt, is de uitkomst van de Consumentenbond matrassentest natuurlijk verre van optimaal.

Een lichtgewicht, sterk isolerend matras met handgrepen kan dan zomaar als ‘Best Getest’ uit de test komen. Wat mij betreft is dit een van de grootste missers die de Consumentenbond ooit gemaakt heeft.

Consumentenbond Matrassentest 2013

Pounding test consumentenbond duurheid matras

Afgelopen jaar (oktober 2013) zijn de nieuwe matras-testresultaten van de Consumentenbond weer bekend gemaakt. Ook nu is er helaas niets veranderd in de testmethodes die de consumentenbond hanteert ten opzichte van vorig jaar. De uitslag is dan ook wederom vreemd en dubieus.

Zo is er dit jaar weer op geur, gewicht, hanteerbaarheid getest en zijn goedkope polyether matras goed uit de test gekomen.

Voor de duidelijkheid: geur, gewicht, hanteerbaarheid en isolatie zijn absoluut geen indicators voor kwaliteit en/of comfort.

De meeste traagschuim matrassen hoeven niet gekeerd te worden, waardoor hanteerbaarheid (of er wel of geen handgrepen op zitten) niet ter zake doet. Maar traagschuim matrassen krijgen door het ontbreken van handgrepen een lagere beoordeling. En let op, de hanteerbaarheid wordt net zo zwaar beoordeeld als het comfort!

Maar ook geur is subjectief en niets zeggend over de kwaliteit, het comfort of de levensduur van een matras maar wordt in de consumentenbond net zo zwaar beoordeeld als het comfort.

Wat mij ook verwondert is dat er bij de beste keus van dit jaar ( Beter Bed - Easy Pocket) op meerdere punten niet getest is terwijl dat bij andere matrassen wél gebeurd is. Zo is er bij de beste keus van dit jaar niet getest op na-bewegen na omdraaien en ook niet op comfort of op geluid. Hoe kan een uitkomst nou kloppen als je bepaalde dingen bij de één wel test en bij de ander niet?

Duurzaamheidstest consumentenbond op matrassen

Wat voor consequenties heeft dit voor het eindresultaat? Zeker als je nagaat dat nabewegen na omdaaien 55% van het totale eindcijfer bepaald.

Ook is het mij niet duidelijk hoe het kan zijn dat de cijfers voor lichaamsondersteuning behoorlijk uiteenlopen, maar dat het gegeven cijfer bij drukverdeling bij elk merk wel gelijk ligt. Daarnaast vind ik het vreemd dat er binnen de matrassentest geen drukmeting gedaan is. Een drukmeting (bijvoorbeeld de Ergo Check) geeft inzicht in de ondersteuning en het comfort dat het matras biedt. De Ergo Check is een drukmeting door middel van een soort deken waar 3000 weegschaaltjes in zitten. Deze meten de druk en overdruk die op het lichaam plaatsvindt. Hoe lager de drukpunten hoe hoger het comfort en hoe minder de doorbloeding wordt afgekneld.

Conclusie
Op zaken die er werkelijk toe doen zoals comfort wordt maar 10% van het eindcijfer gegeven?! Comfort wordt door de consumentenbond even zwaar beoordeeld als gewicht, geluid en hanteerbaarheid!

Comfort zou in mijn optiek een van de belangrijkste criteria of zelfs het belangrijkste criterium moeten zijn.

Ikzelf leg deze matrastestresultaten dan ook volledig naast mij neer en raad u aan dat ook te doen.

Consumentenbond matrassentest 2011

September 2011 heeft de Consumentenbond de uitslag van de matrassentest 2011 bekend gemaakt. In deze Consumentenbondtest zijn matrassen getest van de merken M Line, Tempur, Auping, Eastborn en Pullman; vijf kwalitatief goede merken. Uiteraard wordt de uitkomst van de test dan een beetje voorspelbaar en liggen de gegeven eindcijfers niet ver uit elkaar. De Slow Motion VI van M Line en Vivo Visco van Auping zijn door de Consumentenbond als ‘Beste Getest’ met 7,3 punten en komen op een gedeelde eerste plaats. Deze matrassen worden direct gevolgd door de Pocket 300 van Velda van met 7,2 punten en Sanne van Pullman met 7,0 punten. De laagste score in deze matrassentest kreeg InShape 1000 van Eastborn, die op zich nog wel een redelijk cijfer scoorde namelijk een 6,4. Het complete testoverzicht treft u aan onderaan deze pagina.

Hoe test de Consumentenbond de matrassen?

Hoe test de Consumentenbond de matrassen?

Om duurzaamheid te testen wordt er een wals van 140 kilo 30.000 keer over de matras gerold. Dit staat ongeveer gelijk aan 8 tot 10 jaar gebruik van een matras door een persoon of meerdere personen waarbij het gewicht in totaal maximaal 140 kilo is. Het spreekt voor zich dat het totale gewicht dat op de matras ligt, van grote invloed is op de duurzaamheid. Na deze test blijken de matrassen toch wel kuilen te vertonen. Sommige matrassen waren zelfs zwaar beschadigd en echt onbeslaapbaar geworden.

Bij de sterktetest van de matrassen werd een zak van 50 kilo vanaf 30 centimeter hoogte tien keer op een matras geploft. De uitkomst van deze test is te zien in de waardering van de levensduur van de matrassen.

Bij pocketvering matrassen bleken de veren van sommige pocket matrassen na de vochttest roestplekken te vertonen. Wat dit precies zegt over de levensduur of het comfort is niet duidelijk en legt de Consumentenbond ook verder niet uit.

Tempur original

De Tempur Original (een van de eerste matrassen van de firma Tempur) scoorde met een eindcijfer van slechts 6,9 niet echt hoog. Van het topmerk Tempur had ik zelf wel wat meer verwacht hoewel het de consumentenbond is die met dit cijfer komt. Zelfs het Ikea Sultan Flokenes-matras kreeg met een 7,1 een betere beoordeling. Deze waardering houdt echter verband met het lichte gewicht van het matras en de prijs-kwaliteitverhouding. De prijs-kwaliteit verhouding is de mate waarin de prijs overeenstemt met de hieraan gekoppelde productverwachtingen. Een lage prijs leidt tot lage(re) productverwachtingen. Voor de duidelijkheid: een matras van € 100 kan een 10 krijgen, omdat je voor dat bedrag maar heel weinig mag verwachten. Als de ervaringen boven de zeer lage (!) verwachtingen uitkomen, volgt een hoog eindcijfer.

Omdat Tempur een matrasmerk is dat in de matrassenbranche hoog gewaardeerd wordt, haal ik dat merk naar voren als inhoudelijke illustratie van een matrasbeoordeling door de Consumentenbond. De bevindingen van de Consumentenbond-matrassentest met betrekking tot de Tempur Original-matras zijn niet heel erg positief. Dat heeft vooral te maken met de redelijk dure aanschafprijs (€ 1118,- voor een matras van 90 x 200 cm) in verhouding tot de verwachte kwaliteit. Maar ook het feit dat er geen handvatten aan het matras zitten maakt het matras volgens de consumentenbond niet hanteerbaar terwijl je een Tempur matras nooit hoeft om te draaien.

Voor lichaamsondersteuning scoort Tempur gemiddeld een cijfer 5,9

De Tempur Original scoort een 5,4 op lichaamsondersteuning van de rug. Op de lichaamsondersteuning van de zij scoort de matras een 6,4. Het gemiddelde op het gebied van lichaamsondersteuning komt dan uit op een 5,9, wat natuurlijk niet echt hoog is voor een absoluut topmerk.

Qua drukverdeling scoort Tempur gemiddeld een cijfer 7,7

De drukverlagende eigenschappen van Tempur zijn absoluut goed te noemen en deze krijgen dan ook een cijfer 7,7 in de Consumentenbond-matrassentest 2011. Van Tempur had ik op dit punt nog wel iets meer verwacht, omdat drukverdeling juist het speerpunt van Tempur is. Dat neemt niet weg dat een 7,7 absoluut een hoog cijfer is.

Bewegen op de Tempur Original-matras scoort een cijfer 5,6

Tijdens de slaap is de mens nog steeds actief en dit mag niet belemmerd worden door het matras. Voor het om kunnen draaien op het Tempur Original matras geeft de Consumentenbond slechts een 5,6 aan de matras. Op dit punt scoort de Tempur Original minder goed dan haar concurrenten. Zo krijgt bijvoorbeeld de M-Line Slow Motion VI voor het bewegen op de matras een cijfer 9,7.

Stabiliteit op de Tempur Original-matras krijgt een cijfer 5,5

Ook op dit punt scoort de Tempur Original niet echt hoog en krijgt deze matras een 5,5. In vergelijking met de andere geteste matrassen blijft Tempur achter bij de vergelijkbare matrasaanbieders. Qua stabiliteit scoort de Auping Vivo Visco matras goed met een 7,7.

De Consumentenbond-matrassentest 2011 komt qua levensduur voor de Tempur Original met een cijfer 7,8 en qua vochttransport 7,5. Dit zijn dan toch weer goede cijfers; zeker als je nagaat dat de ventilatie bij traagschuim matrassen niet altijd even goed is en dat deze klam kunnen aanvoelen.

De hanteerbaarheid van de Tempur Original-matras werd beoordeeld met een 1. Dat is natuurlijk een slechte beoordeling, maar dit type matras hoeft nooit gekeerd te worden! Het is mij daarom dus een raadsel waarom deze matras hierop getest is. Omdat de Tempur-matrassen nooit gekeerd hoeven te worden, worden er uiteraard ook geen handgrepen op gemaakt. De Consumentenbond suggereert dat dit het opmaken bemoeilijkt, maar daar heeft de aanwezigheid van handvaten aan een matras geen enkele invloed op. Deze handvaten worden aan matrassen gemaakt om de matras te kunnen keren; niet om het opmaken van het bed te vergemakkelijken! Ter verduidelijking: bij het opmaken van het bed, pak je de matras bij de hoeken vast om daaronder het laken te leggen. De handgrepen van matrassen zitten niet bij de hoeken, maar in het midden van de matras. Dit vind ik een typisch voorbeeld van het ondeskundig testen van matrassen door mensen die weliswaar goede bedoelingen hebben, maar niet bekend zijn met de matrasindustrie. Het cijfer 1 voor hanteerbaarheid wekt de indruk dat het opmaken van de matras absoluut onmogelijk is. Het is dan toch opmerkelijk dat iedere gebruiker van de Tempur Original bij mijn weten gewoon op een opgemaakt bed slaapt…

Tempur Original matras in de Consumentenbond matrassentest 2011

Het comfort van de Tempur Original is goed, de lichaamsondersteuning redelijk. De drukverdeling is prima en het bewegen op de matras gaat niet al te gemakkelijk. Verder laat de stabiliteit te wensen over maar is de levensduur en de ventilatie perfect. Kortom de Tempur Original is volgens de Consumentenbond-matrassentest een goede matras. Er blijven voor mij echter veel vragen open na het goed bestuderen van deze uitslag en de gegeven punten want waarom heeft bijvoorbeeld Tempur dan zo’n laag cijfer gekregen?

Consumentenbond-matrassentest
Hieronder vindt u de cijfers die de Consumentenbond aan enkele matrasmerken in 2011 gegeven heeft.

Uitslag Consumentenbond-matrassentest 2011

Merk

M-line Auping Eastborn Pullman Tempur Velda

Type matras

Slow Motion 5

Vivo Visco

InShape 1000

Sanne

Original 20

Pocket 300

Test resultaat

7,3

7,3

6,4

7

6,9

7,2

Lichaamsondersteuning rug

6,2

5,7

4,2

5,5

5,4

6,4

Lichaamsondersteuning zij

7,4

7,1

6,2

5,4

6,4

6,9

Levensduur

7,7

7,7

7,8

8,8

7,8

7,8

Vochttransport

7,8

7,6

7,8

7,7

7,5

7,5

Drukverdeling

7,7

7,7

7,7

7,7

7,7

7,7

Veerkracht

10

8,5

8

7,5

8,3

7,3

In bed draaien

9,7

7,9

6,3

9,6

5,6

9,4

Stabilisatie

7,7

7,7

5,5

7,7

5,5

7,7

Bedbodem voelbaar

9

9,5

8

9,2

8,6

9,3

Geur

4,8

5,5

4,8

8,6

8,6

5,5

Hanteerbaarheid

1

5,5

1

1

1

3,2

Afwerking

7,7

6,6

5,5

5,5

8,8

6,6

Rits

7,7

10

10

10

7,7

7,7

Wasbare tijk

10

8,3

nvt

nvt

10

10

Geluid

10

7,7

10

5,5

10

3,2

Aantal zones

7

5

5

1

1

7

 

Eind cijfer

7,3

7,3

6,4

7

6,9

7,2

 

© Copyright 2001 - 2024 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English